Herstel van fit girl naar fit mom

Het herstel na de bevalling is voor iedereen anders. Het hangt ervan af hoe je voor je zwangerschap was, tijdens je zwangerschap bent, hoe je bevalling is geweest en hoe jij je de eerste 6 weken na de bevalling voelt. Ik neem jullie mee in mijn persoonlijk herstelproces en geeft jullie een aantal tips!

Eerst even wat achtergrondinformatie. Ik ben in 2017 begonnen met fitness, ik ben toen 20kgs afgevallen en voelde me toen gezond, sterk en de beste versie van mijzelf. Ik voelde mij goed in mijn eigen lichaam. Krachttraining was voor mij een moment voor mijzelf, het geeft mij energie en het voelt goed. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook gesport, minder dan dat ik had gehoopt omdat de sportscholen dicht waren vanwege Covid-19. Ik trainde thuis, met weerstandsbanden en gewichtjes, ik probeerde dagelijks een wandeling te maken. Toen de sportscholen weer open gingen was ik de eerste aanwezig, heerlijk om weer te mogen, ik moest toen echt weer opbouwen en wist dat ik niet te zwaar moest gaan trainen i.v.m de zwangerschap. Buiten het sporten om heb ik tot 35 en een halve week door gewerkt als verpleegkundige op de kraamafdeling in het ziekenhuis, dit ook was erg zwaar omdat ik toch nog veel lichamelijk werk verrichte, het was zwaarder dan ik mij had voorgesteldOok was ik nog aanwezig in de sportschool met 37 wekenzwanger. Ik ben bevallen met 37 weken en 4 dagen. Tot het laatste moment lekker bezig geweest dus. Ik heb een fijne bevalling gehad waardoor ik mij gelijk erna al heel goed voelde, ik zei nog tegen mijn man na de bevalling ‘ik voel mij zo goed, ik zou nu gewoon lekker naar de sportschool kunnen’. Dat natuurlijk niet gedaan maar dit geeft wel een goed beeld van hoe ik mij voelde. De dag na mijn bevalling ben ik begonnen met ademhalingsoefeningen en bekkenbodemoefeningen. Dit heb ik de eerste 3 weken gedaan en heb dit langzaam uitgebreid naar korte wandelingen. Er wordt gezegd dat je minimaal 6 weken nodig hebt om te herstellen en dan mag je ‘alles’ weer doen. Maar dat is natuurlijk niet waar. Het wordt aangeraden om 6 weken te herstellen en hierna rustig te gaan opbouwen, dus niet ineens doorgaan met het tempo waar je voor/tijdens de zwangerschap was. Omdat ik me zo goed voelde ben ik 1 maand postpartum naar de bekkenbodem fysiotherapeut geweest om te kijken of het al mogelijk was om iets meer te gaan doen dan wat ik al deed. Dit raad ik ook 100% om te gaan doen, ga naar een bekkenbodem fysiotherapeute! De fysiotherapeute gaf mij groen licht om 1 maand na de bevalling langzaam aan te gaan opbouwen.

Dagelijks bleef ik mijn ademhalingsoefeningen en bekkenbodemoefeningen doen en ben toen begonnen met langzaam opbouwen in de sportschool. Het trainen van mijn benen, billen, buik en boven lichaam. Ik voelde mij de eerste weken echt heel zwak in de sportschool, maar ik wist ook dat mijn lichaam nog aan het herstellen was en natuurlijk niet meer zo sterk was. Rustig opbouwen dus maar hoe doe ik dat? Het trainingsschema wat ik voor en tijdens mijn zwangerschap deed aangepast naar lichtere gewichten, buikspieroefeningen aangepast zodat ik vooral mijn schuine buikspieren trainde en wat cardio (roeien, crosstrainer). Nu inmiddels 3 maanden postpartum en voel ik mij alweer een stuk sterker en ben ik heel blij met de ‘me time’ die ik krijg om naar de sportschool te kunnen en te werken aan mezelf. Het is toch echt waar, een happy mommy is een happy baby!

Wat ik jullie aanraad, of je nou zwanger bent, net bevallen bent of al maanden/jaren geleden bevallen bent, ga lekker sporten. Zoek iets wat je echt leuk vindt, zodat je jezelf niet hoeft te dwingen om te gaan. Groepsles, dansen, fietsen. Doe iets waar je gelukkig van wordt en wat je een goed gezond gevoel geeft. Bouw het rustig op, denk aan je ademhalingsoefening, het aanspannen en ontspannen van je bekenbodem en bouw rustig op. Mocht je klachten hebben wat gerelateerd is aan de zwangerschap of de bevalling zoals diastase, bekkenklachten ect maak dan even een afspraak bij een bekkenbodem fysiotherapeute. Die kijk naar de klachten en geeft je een passend advies!

Want nogmaals een happy mommy is een happy baby en dat betekend een happy life! Geniet vooral van deze periode, je zwangerschap, je baby en je postpartum body!

Liefs,

Kyah

Insta: @fitgirl.kyah

© 2019 - 2024 Klein Konijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel