Als verloskundige en na een tijdje als (wens)mama, wilde ik uiteraard de beste basis bieden aan ons eigen toekomstige kindje. Toen we concreet over een kindje gingen nadenken ben ik al voor het stoppen met anticonceptie begonnen met foliumzuur en vitamine D. Dit is ook het advies aan alle wensouders, zodat als het de eerste maand al ‘raak’ is, de concentratie foliumzuur direct hoog genoeg is. Het duurt namelijk ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen. Foliumzuur komt in de natuur voor als folaat, maar het is lastig om genoeg folaat met een normaal dieet binnen te krijgen. Foliumzuur beschermt tegen neurale buisdefecten (afwijkingen aan het ruggenmerg of hersenen, zoals bij een open ruggetje) bij de baby, zeker belangrijk dus! Nadat de neuralebuis is gesloten is inname van foliumzuur dus niet meer belangrijk en mag je hier weer mee stoppen.

Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te nemen, dit is belangrijk voor de opbouw en instandhouding van stevige botten. Aangezien de baby in korte tijd aardig wat botten opbouwt, is vitamine D dus ook zeker belangrijk. Veel zwangeren hebben een te kort aan vitamine D, daarom is ook het advies om vitamine D in te nemen.

Na een aantal maanden trouw aan deze pilletjes zijn wij dan eindelijk in verwachting van ons eerste kindje! Ik at al maanden gezond en hield rekening met de juiste hoeveelheid vis en vermeed bijvoorbeeld al rood vlees en alcohol, de eerste twee weken weet je immers nog niet dat je zwanger bent. Ik ging braaf zo door, tot dat na ruim zes weken zwangerschap de HG ellende begon. Als je twintig keer per dag spuugt is zelfs het kleinste pilletje niet veilig. Meestal ging het na het overgeven en ’s nachts even goed, ik probeerde dan zo te timen dat ik hem binnen hield. Ik voelde mij enorm schuldig dat ik alles eruit gooide en het enige wat ik binnen kreeg allerlei medicatie was en helaas vaak niet de vitamines. Binnen korte tijd was bijna 10% lichaamsgewicht kwijt, en vrijwel al mijn opgebouwde spieren (lang leven een eigen huis bouwen). Elke kcal was er weer 1, dus geen enkele kcal verspillen en alles wat ik (tijdelijk) binnenhield moest zoveel mogelijk kcal bevatten. Het alternatief was een sonde en dat wilde ik echt heel graag voorkomen, maar dan moest ik binnen de 10% blijven. Dan at ik maar 1 hap pizza of slagroom in plaats van een hap volkoren brood. Het was een strijd en enorm tegenstrijdig met wat ik eigenlijk wilde voor mijn kindje, maar het was gewoonweg niet anders. Zodra het ook maar enigszins lukte ben ik dan ook gestart met zwangerschapsvitamines met omega 3 en daarnaast calcium en magnesium, zo had ik in elk geval iets van een basis voor mijzelf en de baby. Het enige wat ontzettend tegenviel en waardoor ik het vaak niet binnen hield is dat bijna alle vitamines met omega 3 uit visolie wordt gehaald. Je ruikt het zelfs bijna door het potje heen en als hij eenmaal open gaat, gaat iedereen (ook niet zwangeren) half over zijn nek. Ze proeven precies hetzelfde, hoe snel je ze ook doorslikt en met elke oprisping (daar heb ik heel veel last van door de HG) komt die ontzettende ranzige vissmaak naar boven. Mooier kan ik het helaas niet maken ;). Ik was dan ook blij verrast toen ik door NewDay (1) werd benaderd of ik wellicht hun zwangerschapsvitamines wilde uittesten en er iets over wilde schrijven. Dat wilde ik wel, maar wel onder de voorwaarde dat ik eerlijk mocht zijn over wat ik van vind; dat was gelukkig geen probleem.

Even later kreeg ik een proefverpakking opgestuurd en ben ik na het oriënteren gestart met uittesten. NewDay Mama Complete bevat het aanbevolen foliumzuur en de vitamine D. Daarnaast zit er ook omega 3 en gemberextract in. Omega 3 wordt dus vaak gehaald uit vis, waardoor deze dus ook zo ruikt en smaakt & niet geschikt is voor vegetariërs en veganisten. NewDay gebruikt hier algen extract voor, wat het 100% plantaardig maakt en geschikt voor veganisten! De capsules zijn een stukje kleiner, makkelijk in te nemen want ze zijn erg glad. Ze ruiken vrij neutraal, ze stinken zeker niet en dat scheelt voor mij al enorm veel! Ze komen veel minder omhoog bij oprispingen, maar het eerste uur na inname heb ik ook deze wel eens omhoog gekregen en erg lekker is dat niet ;). Desalniettemin is het voor mij zoveel beter dan degene op visbasis! Het is dat ik af en toe nog wat extra aanvulling nodig heb, maar hoe beter mijn dieet weer gaat hoe meer ik overschakel op NewDay. Tevens bevat NewDay als enige moeder-supplement op de markt de hoeveelheid omega 3 die door de gezondheidsraad (EFSA) wordt geadviseerd, namelijk 450 mg per dag tijdens de zwangerschap (de standaard multivitaminen op basis van vis die ik gebruik heeft ter vergelijking maar 200 mg). Omega 3 is wetenschappelijk bewezen (2) ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus, voornamelijk de hersenen en ogen. Een te kort aan omega 3 is ook een risicofactor voor vroeggeboorte. Het gemberextract zou kunnen helpen bij zwangeren met normale misselijkheid en kan dan echt een toevoeging zijn. Het is zeker niet zo hoog gedoseerd als gember capsules dus ik heb er geen last van in tegen stelling tot gember capsules die ik echt verschrikkelijk vond. Ze zitten per stuk verpakt, aangezien omega 3 en zuurstof geen vrienden zijn en de omega 3 in een potje dus gewoon “vervliegt” voordat je het hebt ingenomen, zonde dus!

Kortom, voor iedereen met een normaal dieet die een compleet, maar niet overcomplete zwangerschapsvitamine wenst (alles wat je immers al genoeg heb aan vitamines plas je net zo hard weer uit) is NewDay Mama Complete zeker een aanrader! Vooral bij normale ochtendmisselijkheid, veganisten en/of mensen met te weinig omega 3 in hun dieet een echte aanrader.

© 2019 - 2024 Klein Konijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel